BİYOTEKNOLOJİ

Bilim ve mühendislik ilkelerine dayalı olarak üretim yapılmasına biyo-teknoloji denir
OLUMLU ETKİLERİ
Çevresel Yararlar
- Gübre ve ilaç kullanımını azaltacak nitelikte çeşitler geliştirmek.
- Toprak ve yer altı suları kirliliğinin azaltılması.
- Kimyasal maddeleri, ağır metalleri ve çevreye zararlı maddeleri ortadan kaldıran yöntemler geliştirilebilir.
Sağlık ile İlgili Yararlar
- Çeşitli ilaç ve aşılar
- İnsanda hastalığa neden olan genlerin tespiti ve tedavisi.
Tarım ve Gıda ile İlgili Yararlar
- Yüksek verimli, tuzluluğa, soğuğa ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin üretilmesi .
- Yüksek proteinli soya, A vitamini miktarı artırılmış çeltik, nişasta ve amino asit içeriği artırılmış patates
- Temizlik malzemesi üretiminde kullanılan bitkilerden biyo-teknoloji ile daha az maliyetli ham madde temin edilebilmektedir.
- Sebze ve meyvelerde raf ömrünün uzatılması, özellikle domateste başarılmış olup benzer çalışmalar çeşitli meyvelerde sürdürülmektedir.
OLUMSUZ ETKİLERİ
Çevresel Riskler
- Ekolojik dengenin bozulmasına ve biyo-çeşitliliğin azalmasına yol açabilir.
- Mısır üzerinde yapılan bir biyo-teknolojik çalışma, mısıra zarar veren kurtlar üzerinde etkili olduğu gibi bazı kelebek türlerininde zarar görmesine yol açmıştır.
Sağlık Riskleri
Genetik mühendisliği ile üretilen bitkilerdeki yeni genler, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Brezilya kestanesinden soya fasulyesine aktarılan geni içeren ürünler, alerjiye neden olduğu için toplatılmıştır.
Sosyo-Ekonomik Riskler
- Gelecekte, birkaç çok uluslu şirketin tüm dünyanın tüketim kararları üzerinde etkili olması riski söz konusudur.
- Bitki üretiminde, tohumluk ve ilaç temininde gelenek- sel yöntemlerden ve yerel kaynaklardan ziyade dışa bağımlılık sorunu oluşturacaktır.
- Klonlanmış koyun Dolly’den sonra insan klonlama
konusu tüm dünyada çok büyük tepkilere yol açmıştır. İnsan klonlamanın ikinci sınıf vatandaşlar oluşmasına hatta köleliğe neden olabileceği düşünülmektedir.