KAVRAM HAR ÝTASININ FEN BÝLGÝSÝ BAÞARISINA ETKÝSÝ
Hakan Þevki AYVACI1, Yasemin DEVECÝOÐLU2
1 KTÜ Fatih Eðitim Fakültesi, OFMA Eðitimi Böl. Fizik Eðitimi A.B.D., Trabzon
2 KTÜ Fatih Eðitim Fakültesi, Ýlköðretim Bölümü Fen Bilgisi Eðitimi A.B.D., Trabzon
Özet
Soyut ve karma þýk olduðuna inanýlan fen kavramlarý öðrenilirken, öðrencilerde, birtakým kavram yanýlgýlarýný da beraberinde getirmektedir. Bu durum, eðitimcilerin, kavram yanýlgýlarýnýn tespiti ve giderilmesi için çeþitli çalýþmalara yönelmelerine neden olmuþtur.
Bu çal ýþmada, ilköðretim 6. sýnýf öðrencilerinin ýþýk ünitesiyle ilgili, daha önceden belirlenmiþ olan kavram yanýlgýlarýnýn giderilmesinde, geleneksel öðretim yöntemiyle ve kavram haritasý tekniði kullanýlarak desteklenmiþ bir fen öðretiminin öðrenci baþarýsýna etkililiði incelenmektedir.
Kavram yan ýlgýlarýnýn tespiti üzerine yapýlan çalýþmalar, fen bilimleri eðitiminde üzerinde sýkça durulan konulardan biridir. Ancak, bu yanýlgýlarýn belirlenmesinden çok giderilmesine yönelik çalýþmalar, yeni bilgilerin yanlýþ olanlar üzerine yapýlandýrýlmamasý olarak düþünüldüðünde üzerinde daha fazla durulmasý gereken bir araþtýrma alaný olarak önem kazanmaktadýr. Öðrencilerin mevcut bilgi seviyelerini tespit etmek için, ýþýk ünitesiyle ilgili olarak belirlenmiþ olan kavram yanýlgýlarýndan yararlanýlarak hazýrlanan testin pilot çalýþmasý Akçaabat Merkez Ýlköðretim Okulu?nda rasgele seçilen 30 kiþiden oluþan 6. sýnýf öðrencilerine uygulanmýþtýr. Bu testin güvenirlik katsayýsý 0,60 olarak belirlendi. Araþtýrmanýn örneklemini Trabzon Yavuz Selim Ýlköðretim Okulu 6.sýnýf öðrencileri oluþturmuþtur. Deney ve kontrol grubu olarak saptanan iki farklý sýnýfýn her birinden 26 olmak üzere, toplam 52 öðrenci çalýþmaya katýlmýþtýr.
Ö ðrencilerin mevcut bilgi seviyelerini tespit etmek amacýyla amacý ile hazýrlanan test ön test olarak her iki gruba uygulanmýþtýr. Ön testin uygulanmasýndan sonra, ýþýk konusu; deney grubuna kavram haritasý kullanýlarak, kontrol grubuna ise geleneksel öðretim yöntemiyle anlatýlmýþtýr. Konunun verilmesinden sonra, ayný test iki grubun baþarý seviyelerini karþýlaþtýrmak amacýyla son test olarak uygulanmýþtýr. Her iki grup öðrencilerinin baþarý seviyeleri arasýndaki anlamlý farký belirlemek amacýyla t-testi yapýlmýþtýr (t = -5,021, p<0,001). Elde edilen sonuçlar deney grubunun istatistiksel olarak kontrol grubuna göre daha baþarýlý olduðunu göstermiþtir.
1. G ÝRÝÞ
Fen bilimlerinin ve fen e ðitiminin önemi, yeni yüzyýlýn getirdiði milletler arasý kýyasýya yarýþýn, bilim, teknoloji ve eðitim alanlarýnda kendini göstermesiyle giderek artan bir hýzla, her alanda varlýðýný hissettirmektedir. Dolayýsýyla, ulusal eðitim, geliþmenin ve dünya üzerinde var olmanýn hem nedeni hem de sonucu olarak önem kazanmaktadýr (Akdeniz, Yýldýz ve Yiðit, 2000).
Fen e ðitimiyle, genelde, bireylerin bilimsel düþünme, problem çözme gibi bilimsel süreç becerilerinin geliþimine yönelik yeteneklerinin geliþtirilmesi amaçlanmaktadýr (Sökmen & Bayram, 1999). Fen öðretiminin en önemli amaçlarýndan biri ise, bu süreç içerisinde öðrencilerin, soyut ve karmaþýk olan fen kavramlarýný ezberlemeden uzak, anlamlý öðrenmelerini saðlamak ve bunun için gerekli öðrenme ortamlarýný hazýrlanmasýdýr.
Bireyin hayat ý boyunca kullanabileceði yeterli bir temel fen eðitimi için, temel fen kavramlarýnýn ilköðretim süreci içerisinde doðru ve eksiksiz olarak öðretilmesi gerekmektedir. Ýleri seviyedeki fen konularýnýn temelini oluþturduðu düþünüldüðünde, ilköðretim seviyesindeki fen eðitiminin önemi ortaya çýkmaktadýr (Sökmen & Bayram, 1999).
Dü þüncenin birimleri ve bilgilerin yapý taþlarý olan kavramlar ve bunlar arasýndaki iliþkiler bilimsel ilkeleri oluþturur (Nakipoðlu, 1999). Fen bilimlerindeki kavramlarýn ise, birbiri ile iliþkili olmalarýnýn yanýnda, çoðu zaman karmaþýk ve öðrencinin gözüyle göremeyeceði soyut kavramlarý içermesi açýsýndan da, bu kavramlarýn hiyerarþik bir düzenle, anlamlý bir þekilde öðrenilmesi güçleþmekte ve öðrenciler, içice giren bu kavramlarý ezberlemeyi tercih etmektedirler. Anlamlý öðrenmeden uzak, ezberleme yöntemiyle edinilen bilgi, öðrencilerde kavram yanýlgýlarýnýn oluþmasýna ve yeni edinilen her bilgi üzerine bu yanýlgýlarýn eklenmesiyle, öðrenci için fen eðitimini karmaþýk olmasýndan çok, sevilmeyen ders olarak nitelendirilmesine kadar sürüklemektedir (Yýlmaz, Tekkaya ve Geban, 1998).
Kavram yan ýlgýlarý daha çok kiþisel deneyimler sonucu oluþmuþ, bilimsel gerçeklere ve düþüncelere aykýrý, anlamlý öðrenmeyi engelleyici bilgilerdir (Özkan, Tekkaya ve Geban, 2001). Bu nedenle, günümüzde fen bilgisi eðitiminin baþta gelen amaçlarýndan biri de, öðrencilerde var olan kavram yanýlgýlarýnýn tespit edilerek giderilmesi için yardýmcý olmaktýr. Çalýþmalar, kavram yanýlgýlarýný, günlük hayattaki deneyimler ile kazanýlan kavram yanýlgýlarý ve öðretim boyunca kazanýlan kavram yanýlgýlarý olarak iki temel sýnýfa ayýrmaktadýr. Günlük hayattaki deneyimler sonucunda kazanýlan kavram yanýlgýlarý, öðrencilerin mevcut bilgileri ile duyuþsal bilgileri üzerinden
mant ýksal yorum yapmalarý sonucunda oluþmaktadýr. Bu yorumlar genellikle, bugüne kadar bilim adamlarýnýn kabul ettikleri teorilerden ve görüþlerden farklýlýk göstermektedir. Bu tür kavram yanýlgýlarý çoðu zaman, yeni bir konunun öðretimine baþlamadan önce görülür ve deðiþtirilmesi çok zordur. Ýkinci olarak öðrencilerin eðitimleri boyunca okul yada okul dýþýnda kazandýklarý kavram yanýlgýlarýdýr. Bu tür kavram yanýlgýlarýnýn oluþmasýna; öðrencilerin mevcut bilgilerinin yetersizliði, kýsa sürede gereðinden fazla bilginin ezberlenmesi, konularýn uygun öðretim yöntemleriyle verilmemiþ olmasý, bilimsel kavram, formül ve benzer terimlerin anlamlarýnýn birbirine karýþtýrýlmasý veya yanlýþ algýlanmasý ve yorumlanmasý neden olarak gösterilmektedir (Bilgin & Geban, 2001).
Fen bilimleri konular ý arasýnda, kavram yanýlgýlarýnýn en fazla görüldüðü konulardan biri de ýþýk konusudur. Iþýk konusuyla ilgili olarak, birçok kavram yanýlgýsýný ortaya koyan araþtýrmalar mevcuttur (Akdeniz ve diðer., 2000; Büyükkasap, Düzgün & Ertuðrul, 2001; Büyükkasap & Samancý, 1998).
Fen bilimleri e ðitimi alanýnda kavram yanýlgýlarý üzerinde yapýlan çalýþmalar daha çok, kavram yanýlgýlarýnýn tespiti üzerinde yoðunlaþmaktadýr. Ancak, yanýlgýlarýn tespiti kadar, giderilmeye çalýþýlmasý da bir o kadar önemlidir. Dolayýsýyla, kavram yanýlgýlarýnýn giderilmesi, yeni bilgilerin yanlýþ olanlar üzerine yapýlandýrýlmamasý, bunun yerine kavramýn diðer kavramlar arasý iliþkilendirilmelerle öðretilmesi daha bir önem kazanmaktadýr (Özkan ve diðer., 2001). Fen eðitimi ile amaçlanan hedeflerin gerçekleþtirilebilmesi, soyut ve karmaþýk olan fen konularýnýn anlaþýlýrlýðýnýn artýrýlmasý ve etkili yöntem ve tekniklerin kullanýlmasýyla mümkün olacaðýna inanýlmaktadýr. Bu yöntemlerden biri olan kavram haritalarýnýn etkili fen öðretimi için faydalý olduðuna inanýlmaktadýr (Geban, Uzuntiryaki, Akçay, Kýlýç ve Alpat, 1998; Sökmen & Bayram, 2000; Sökmen, Bayram, Solan, Savcý ve Gürdal, 1997; Uzuntiryaki, Çakýr ve Geban, 2001; Uzuntiryaki & Geban, 1998; Yýlmaz ve diðer., 1998).
Kavram haritalar ýnýn yapýsý, kavramlar arasý iliþkilerin grafiksel bir yolla ifade edilmesine dayanmaktadýr. Kavram haritalarý öðrencilerin kavramlarý anlayarak anlamlý bir þekilde öðrenmelerini, daha önceki öðrendikleri kavramlarla iliþki kurabilmelerini saðlamak ve en önemlisi yanlýþ anlamalarýný önleyerek kavram kargaþasýný azalttýðý gerekçesiyle tercih edilmektedirler.
Bu çal ýþmayla, ilköðretim 6. sýnýf öðrencilerini ýþýk konusunda belirlenmiþ olan bazý kavram yanýlgýlarýnýn giderilmesinde, geleneksel öðretim yöntemiyle ve kavram haritasýný kullanarak desteklenmiþ bir fen öðretiminin, öðrenci baþarýsýna etkililiðinin incelenmesi amaçlanmaktadýr.
2. YÖNTEM
Bu çal ýþmada, öðrencilerin ?ýþýk? konusundaki yanýlgýlarýyla ilgili daha önceden literatürde belirlenmiþ olan kavramlardan yararlanýlarak, mevcut bilgi seviyelerini tespit etmek amacýyla, 17 sorudan oluþan bir test hazýrlanmýþtýr. Sorularýn 11 tanesi çoktan seçmeli olup, 6 tanesi D-Y sorularýndan oluþmaktadýr. Bu testin pilot çalýþmasý Akçaabat Merkez Ýlköðretim Okulu?nda rasgele seçilen 30 kiþilik 6. sýnýf öðrencilerine uygulanmýþtýr. Yapýlan hesaplamalar sonunda, testin Sperman Brown güvenirlik katsayýsý (r = 0,60) olarak belirlenmiþtir. Ayýrýcýlýðý 0,20?nin altýnda olan sorularýn çýkartýlmasýyla, 9 tane çoktan seçmeli ve 5 tane D-Y sorularýndan oluþan bir test hazýrlanmýþtýr.
Ara þtýrmanýn örneklemini Trabzon Yavuz Selim Ýlköðretim Okulu 6. sýnýf öðrencileri oluþturmuþtur. Deney ve kontrol grubu olarak saptanan iki farklý sýnýfýn her birinden 26 olmak üzere, toplam 52 öðrenci çalýþmaya katýldý. 6-A sýnýfý deney grubu, 6-B sýnýfý ise kontrol grubu olarak belirlendi. Uygulamaya baþlamadan önce deney ve kontrol gruplarýnýn seviyelerini tespit etmek amacýyla hazýrlanan test, ön test olarak uygulandý. Ön test uygulandýktan bir hafta sonra, kontrol grubundaki öðrencilere ýþýk konusu bir ders saati içerisinde, geleneksel öðretim yöntemiyle; deney grubundaki öðrencilere ise kavram haritalarý, geleneksel öðretim yöntemini destekleyici bir þekilde verildi. Her iki sýnýfa da ayný araþtýrmacý tarafýndan ders anlatýldý. Konular verildikten bir hafta sonra ayný test iki grubun baþarýlarýný karþýlaþtýrmak için son test olarak uygulandý. Her iki öðretim tekniði ile ders iþlendikten sonra gruptaki öðrencilerin seviyeleri arasýnda anlamlý bir fark olup olmadýðýný tespit etmek içinde SPSS istatistik paket programýnda baðýmlý t-testi yapýldý. Elde edilen sonuçlar tablolar halinde sunuldu.
3. BULGULAR
Ö ðrencilerin ýþýk konusu hakkýnda, mevcut bilgi seviyelerini ölçmek amacýyla, önceden tespit edilen kavram yanýlgýlarýndan yararlanýlarak hazýrlanan testin pilot çalýþmasý sonucunda hesaplanan Sperman Brown güvenirlik katsayýsý 0,60 olarak tespit edilmiþtir.
Ö ðrencilerin mevcut bilgi seviyelerini tespit etmek amacýyla uygulanan ön test sonunda deney grubunun ortalamasý 52,20, kontrol grubunun ortalamasý ise 57,54 olarak tespit edilmiþtir. Ön testten elde edilen veriler ve ortalamalar Tablo1?de verilmiþtir.
Tablo1. Gruplara yap ýlan ön testin standart sapmalarý ve ortalamasý
N
Da ðýlým
Minimum
Maksimum
Toplam
Ortalama
St.d.Sapma
A ÖNTEST
26
52.20
26.10
78.30
1357.20
52.2000
11.4761
B ÖNTEST
26
52.20
30.45
82.65
1496.10
57.5423
13.2287
Ön test uyguland ýktan bir hafta sonra ýþýk konusu, deney grubuna kavram haritasý ile kontrol grubuna ise geleneksel öðretim yöntemiyle bir ders saati boyunca anlatýldý. Deney grubuna uygulanan kavram haritasý Ek-1?de verilmiþtir.
Konular verildikten bir hafta sonra ayn ý test iki grubun baþarýlarýný karþýlaþtýrmak için son test olarak uygulandý. Uygulanan son test sonucunda deney grubunun ortalamasý 70,10; kontrol grubunun ortalamasý ise 65,58 olarak hesaplanmýþtýr. Son testten elde edilen veriler ve ortalamalar Tablo 2?de verilmiþtir.
Tablo 2. Gruplara yap ýlan son testin standart sapmalarý ve ortalamasý
N
Da ðýlým
Minimum
Maksimum
Toplam
Ortalama
St.d.Sapma
A ÖNTEST
26
47.85
47.85
95.70
1822.65
70.1019
14.0997
B ÖNTEST
26
47.85
39.15
87.00
1705.20
65.58.46
13.3041
Belirlenen ö ðretim tekniði ile ders iþlendikten sonra, her iki grup öðrencilerinin seviyeleri arasýnda anlamlý bir fark olup olmadýðýný tespit etmek için t-testi yapýldý. Yapýlan t-testi sonucunda aþaðýdaki veriler elde edildi.
Deney grubu olarak seçilen örnekleme kavram haritas ý tekniði ile yapýlan öðretimin öðrenci baþarýsý üzerine olan etkisini görmek üzere yapýlan t-testi sonucunda (t-5,878, p<0,001) kavram haritasý tekniði ile öðrenci baþarýsý arasýnda anlamlý bir fark olduðu görülmüþtür.
Deney grubunun ön test, son test ortalamalar ý ve t-testi sonuçlarý Tablo 3?te verilmiþtir.
Tablo 3. Deney grubu ile ilgili ba ðýmlý t-testi
N
Ort
Std.Sp
t
P
Deney Grubu
26
17.90
15.53
-5.878
.000
Kontrol grubunun ön test ve son test ortalamas ý ve t-testi sonuçlarý Tablo 4?te verilmiþtir. Geleneksel yöntemle yapýlan öðretim sonucunda (t2,26, p>0,01) geleneksel öðretim yönteminin öðrenci baþarý
[ Yazan : vuslat | Okunma : 6876 ]
|