Araştırmacılar kaybettiğimiz diş veya kemik gibi dokuların yerine kullanılmak üzere türlü malzemeler geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Bu malzemelerin şu an için en gözdeleriyse ipek ve örümcek ağı.
ABD'deki Tufts Üniversitesi'nden Prof. David Kaplan, ipek ipliğinin çekme ve sıkıştırmaya karşı çok dayanıklı olduğunu söylüyor. Ayrıca ipek ve örümcek ağı, biyolojik olarak insan vücudunda kullanılmaya uygun. Yüksek ısıya ve canlı içerisindeki koşullara dayanıklılık gösteren bu malzemeler, parçalandıklarında da zararsız amino-asitlere dönüşüyor.
İnsanda kemiği oluşturan kemik matrisi, hidroksiapatit ve kolajenden oluşuyor ve kemik hücreleri tarafından doldurularak kemik ve kemiksi dokular oluşturuluyor.
Araştırmacılar kemik matrisini ipek proteininden oluşturarak, etrafını da kemik iliğinden alınan kök hücrelerle doldurup, insan kemiğine çok benzer yapılar elde edilebiliyor.
Araştırmacılar ayın teknikle, diş şeklinde ve büyüklüğünde yapılar üretmeyi de başarmış.
İpeğin ve örümcek ağının da benzer sonuçlar verdiği belirtiliyor, ancak ipek daha kolay temin edilebilen bir malzeme olduğu için gelecekte yaygın olarak kullanılmaya daha uygun görünüyor.
Derleyen: Sinan Erdem Kaynak: http://www.abc.net.au/science/articles/2008/11/18/2422636.htm |