Pişirirken
Eğer zamanınız varsa en kolay yol, et suyunu buzdolabına koyup yağın donarak üstte toplanmasını sağlamaktır. Donan yağı daha sonra yüzeyden rahatça toplayabilirsiniz.
Et suyu veya çorbanın yağını almak için bir başka yol da, çorbanın içine bir iki buz tanesi atmaktır. Çorbayı hafifçe ısıtın, yağlar buz taneciklerine yapışır. Yalnız, buzları erimeye başlamadan önce tencereden almayı unutmayın.
Çok yağlı taze süt kaynatırken en çok şikayet edilen konu tencerenin dibini tutmasıdır. Eğer sütü koyacağınız kabı önce temiz suyla çalkalar ve kurutmadan içine sütü koyup kaynatırsanız, bu dertten kurtulursunuz. Dibi tutmayan tencerenizi temizlemek de daha kolay olacaktır.
Haşlanan havuç suyun içinden çıkarılınca rengini kaybetmeye başlar. Bunu önlemek istiyorsanız, kaynayan suyun içinden çıkardığınız havuçları hemen soğuk suyun altına tutun ve birkaç dakika suyun altında bekletin.
Makarna Haşlarken Yapışmaması ve Taşmaması
Makarna haşlarken başında beklemezseniz genelde suyunu taşırırsınız. Özellikle yeni makarna yapmaya başlayanlar da makarnaların birbirine yapışmasını önleyemezler. İşte size her iki derdinize de derman olacak bir çözüm yolu; makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını ve makarnaların birbirine yapışmasını önlemiş olursunuz.
Evde ızgara keyfi yaşamak istediniz ve fırının ızgarasında dumansız ve dertsiz ızgara yapmak niyetindesiniz. O zaman fırının dibine bir fincan su koyun. Su, dumanı ve yağı emecektir.
Kızartmaların Tavaya Yapışması
Kızartma veya sote yaparken yiyeceklerin tavaya yapışması sorununu, tavayı yağ koymadan önce iyice ısıtarak aşabilirsiniz.
Köftenin Tavaya Yapışması
Köfte ısıtırken tavanın dibine koyacağınız bir dilim pastırma veya ince jambon, köftelerin tavaya yapışmasını engelleyecektir.
Eğer tavanız yeni ve ilk kez kullanacaksanız, içine bir miktar sirke koyarak kaynatın. Böylece yiyecekleriniz tavaya yapışmayacaktır.
Kızartma Yaparken Yağ Sıçraması
Kızartma yaparken tavanın içine serpeceğiniz bir miktar tuz, yağın etrafa sıçramasını engelleyecektir.
Yağ sıçramasını engelleyecek bir diğer basit yöntem de tavanın üzerine metal bir süzgeç kapatmaktır.
Yemeklere Maydanoz İlavesi
Balık buğulama, fasulye pilaki, kabak gibi yemeklere dereotu ve maydanoz ilave edecekseniz, yeşilliklerinin ve tatlarının bozulmaması için bunları yemek piştikten sonra katın.
Yemeklere Tuz ve Şeker İlavesi
Yemeklerinize tuz ve şeker ilavesini pişmeye yakın yapın. Böylece yemekleriniz daha çabuk pişer.
Patateslerin Pişerken Dağılmaması
Patateslerin pişerken dağılmasını önlemek için pişmesine yakın tuz ilave edin. Böylece patateslerin dağılmasını önlersiniz.
Yumurta haşlanırken patlamasını önlemek istiyorsanız, tepesine bir iğne ile birkaç delik açın. Böylece su, yumurtanın kabuğundan içeriye girerek hem yumurtanın patlamasını önleyecek, hem de yumurtanız çok kolay soyulacaktır.
Buzdolabından çıkarır çıkarmaz yumurtanızı pişirirseniz, soğuk yumurta ani ısı değişimi nedeniyle genleşecek ve kabuğundan dışarı çıkmak isteyecektir. Bu durumda rafadan yumurta yapmak istediğinizde yumurtanızı cezveye yerleştirmeden önce bir parça limonu her tarafına sürün.
Et Yemeklerine Ekstra Lezzet
Et yemeği yaparken yarım bardak suya, üç çay kaşığı sirkeyle birlikte yarım çay kaşığı da şeker katarsanız, yemeğinizin daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
Pişirdiğiniz ciğerin daha lezzetli olmasını istiyorsanız, ciğeri pişirmeden yarım saat kadar önce sütün içinde bir süre bırakın. Bu şekilde ciğerin tadına tat katacaksınız.
Sosislerinizin daha lezzetli olmasını sağlamak için pişirme suyuna çok az süt ekleyin ve orta ateşte pişirin. Hem sosisleriniz daha lezzetli olacak hem de bu işlem sosislerinizin çatlamasını önleyecektir.
Her zaman aynı ölçüyü tutturamayabilir ve yemeğin tuzunu biraz fazla kaçırabilirsiniz. Bu durumda tek yapmanız gereken, tencerenin içine birkaç dilim çiğ patates atmaktır. Atılan patatesler, yemeğin tuzunu bir nebze olsun emecektir.
Patates pişirirken, pişirme suyuna koyacağınız bir kaşık sirke, hem patateslerin renginin sapsarı kalmasını sağlar hem de daha lezzetli olur.
Tuzun bazen sütü kestiğini unutmayın. Tabii önleminizi almayı da... Bu nedenle beşamel ve diğer sütlü soslar hazırlarken, kıvamlarını bulduktan sonra tuz koyun.
Pilavınızı tekrar ısıtırken tencerenin dibine yapışmasını istemiyorsanız, içinde su kaynattığınız bir kabın içerisine pilav tencerenizi koyunuz. Böylece pilavınız taneli kalacak ve tazeliğini koruyacaktır.
Sosisleri Çatlamadan Kızartmak
Sosisleri çatlamadan kızartmak istiyorsanız, kızartma işlemine başlamadan önce sosisleri birkaç yerinden bir iğne ile deliniz.
Tavada pişireceğiniz ciğerin yumuşak olmasını kızartma ununa ilave edeceğiniz bir tatlı kaşığı kadar karbonatla sağlayabilirsiniz.
Balığınızın çıtır çıtır kızarmasını istemez misiniz? O zaman balığınızı önce sütün içine batırın, sonra unlayın ve tavaya atın. Kızarmış balığınız hem görüntüsü hem de lezzetiyle iştah kabartacak.
Çatlamış Yumurtayı Haşlama
Haşlayacağınız yumurta çatlamışsa ne yaparsınız? Ya yumurtanızı başka türlü pişirir ve haşlanmış yumurta arzunuzu ertelersiniz ya da çatlak yerine bir dilim limon sürerek, yumurtayı bir kaşığın içine koyar ve kaynar olmayan sıcak suda 10 dakika haşlarsınız.
Lif Lif Uzayan Kaşar Peyniri
Gravyer veya kaşar peynirinizin fırında lif lif uzamasını istiyorsanız, büyük delikli rende tercih edin.
Lezzetli et suyu için, önce suyunu alacağınız eti çok kuvvetli ateşte iki taşım kaynatıp köpüğünü alın. Daha sonra tencerenin kapağından hava almasını engelleyerek (kapağı hamurla kapatabilir veya düdüklü tencere kullanabilirsiniz) hafif ateşte kaynamaya bırakın.
Ayva reçeli yaparken renginin güzel, ayvanın yumuşak ve suyunun pelte gibi olması için, kaynayan şekerin suyunu çekmesine fırsat vermeden ayvaları tencereye atın. İsterseniz, ayvaları daha önce pişirip yumuşattıktan sonra şekerini katın ve hafif ateşte iki saat pişirin.
Benmari usulü yemek pişirirken, pişirme süresinin uzamaması için derin tencere kullanmayın. Hararetli pişimi engellemek için de su dolu kabın dibine küçük bir tabak koyun.
Dolmanıza yeni bir lezzet kazandırmak istiyorsanız, içine kızarmış veya ufalanmış kestane ilave edin.
Fırında Pişirdiklerinizin Kurumaması
Fırında pişirdiklerinizin kuruyup sertleşmemesi için, fırının içine küçük bir kapta su koyun.
Açtığınız hamurun hafif olmasını istiyorsanız, içine bir miktar maden suyu katmayı deneyin.
Izgarada et pişirirken etinizin yumuşak olmasını istiyorsanız, etin bir yüzünün tamamen pişmesini beklemeyin. Izgaraya koyduğunuz ilk yüzü biraz sararıp da su salıverdiği zaman diğer yüzünü çevirin. Diğer yüzün pişimi tamamlandıktan sonra tekrar çevirip ilk yüzü pişirmeye devam edebilirsiniz.
Marmelatlarınızın daha canlı görünmesini istiyorsanız, marmeladınızı hazırlarken içine birkaç tane çekirdeksiz kuru üzüm atmayı deneyin.
Pilav yaparken tencereye bir dilim limon koymayı deneyin. Pilavınız tane tane ve bembeyaz olacaktır.
Pizzanızın daha yumuşak olmasını istiyorsanız, hamuruna patates nişastası ekleyin.
Reçel kaynatırken karıştırma işlemini mutlaka tahta kaşıkla yapınız.
Evde salça yaparken kıvamını tutturamadınız ve salçanız sulu olduysa endişe etmeyin. İçine bir miktar rendelenmiş ekmek ekleyin ve bir dakika daha pişirin. Ekmekler salçanızın fazla suyunu emecektir.
Pişireceğiniz etin yumuşak olmasını istiyorsanız, öncesinde zeytinyağında bir süre bekletin.
Yumurta Haşlarken Çatlamaması
Yumurta haşlarken çatlamaması için, yumurtanızı bir kepçe ya da kaşık içinde su dolu bir kab