Yaz meyvelerinin kıymetini bilin !
Antioksidan yönünden son derece zengin olan yaz meyveleri, insan sağlığı
açısından çok önemlidir.
Beslenme uzmanları; kavun, karpuz, üzüm, erik, kayısı, şeftali, çilek, vişne gibi yaz meyveleri ile domates, biber, soğan gibi yaz sebzelerinin başta cilt sağlığı olmak üzere, halsizlik, hafıza zayıflığı, yaşlanma, hatta birçok kanser türüne karşı mükemmel birer şifa kaynağı olduğunu belirtiyor.
Mesela; üzüm kanser ile kalp hastalıklarına, karpuz, kayısı ve domates ise kansere karşı koruma sağlarken kayısı bağırsakları çalıştırıyor, biber ve şeftali bol miktarda A ve C, çilek A, B1, C ve K vitaminleri ile protein, demir ve fosfor içeriyor. İşte değerini
çok iyi bilmemiz gereken yaz meyve ve sebzelerinin vücudumuza sağladığı
yararlardan bazıları...
Karpuz
Hem likopen, hem de vitamin ve mineral açısından zengin, antioksidan
kapasitesi yüksek bir yaz meyvesidir. Böbrekleri çalıştırıyor, idrar
söktürüyor. Böbreklerde ve kanda biriken üre ve ürat tuzlarını temizliyor.
Kanseri önlüyor.
Kavun
Bol miktarda B vitamini, brom ve iyot içeriyor. Bu sebeple kavun, sinirleri yatıştırıyor, kolay bir uyku sağlıyor. Damar tıkanıklığı, kansızlık için de öneriliyor
Erik
Yüksek antioksidan kapasitesi yanında detoks yapıcı gücüyle de önemli bir anti-aging besindir. Bünyesinde B1, B2, B3, B6, A, C ve E vitaminleri, potein, karbonhidrat, selüloz ve mineral olarak da kalsiyum, sodyum, demir, potasyum ve magnezyum bulunur. Regl düzenleyici, idrar söktürücü ve terleticidir. Sinir sistemini takviye eder. Kanı temizler ve kansızlığa çare olur.
Şeftali ve kayısı
Potasyum deposu besinlerdir. Ayrıca C vitamini ve çok sayıda flavonoid ihtiva eder, zengin lif ve betakaroten içerikleriyle çok yararlı yaz meyveleridir. Kansızlık, sinir zaafiyeti ve zihinsel yorgunluklara karşı da tam bir şifa kaynağıdır. Kan basıncını düzenler. İştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Fazla yenirse bağırsakları yumuşatır,
kabızlığı giderir.
Çilek, kiraz, vişne
Antosiyanin yönünden zengin olan bu meyveler; idrar söktürür, vücuttaki zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olur. Kabızlığı giderir. Nikris, romatizma, damar sertliği ve mafsal kireçlenmesinde faydalıdır. Karaciğer şişliğine iyi gelir. Sinirleri kuvvetlendirir. Vücudun direncini artırır. Nezle için şifadır. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Sivilceleri önler.
Brokoli
Mineral ve demir eksikliğini gideren brokoli, vitamin deposudur. Brokoli tutkunlarında ender olarak prostat, bağırsak ve akciğer kanseri görülür, kalp dolaşım hastalıklarına da pek fazla rastlanmaz. Göğüs kanserini önler.
Üzüm
Gerek taze, gerekse kuru üzümde bol miktarda vitamin, potasyum ve demir vardır. En önemli özelliği kan yapmasıdır. Ayrıca bedeni ve zihni güçlendirir. Zararlı maddelerin dışarı atılmasını sağlar. Yüksek tansiyonu düşürür. Mide ülseri, gastrit, karaciğer hastalıkları, dalak rahatsızlıkları, romatizma ve mafsal iltihaplarında faydalıdır. Kabızlığı giderir. Kalbi kuvvetlendirir. Hamilelerin mide bulantısını önler. Cilt güzelliği sağlar. Özellikle siyah üzümden yararlanın.
Domates
Yaşlıların bedensel ve zihinsel sağlığını korumada son derece etkili bir antioksidan olan likopenin en zengin kaynağıdır. Likopen kanser riskini azaltır, damarlarınızı korur, cildinizi ve belleğinizi destekler. Domatesin kırmızı renk almasını sağlayan likopen isimli bileşim, damarlarda kolesterolün birikmesini önler. Salça da kolesterole karşı iyi bir silahdır.
Soğan
Kırmızı soğan güçlü bir sağlık koruyucusudur. Kansere karşı önemli bir koruma sağlayan antioksidan etkili quarcetin açısından en zengin besinlerden biridir. Soğanın enfeksiyonlardan koruma gücü de vardır.
Sindirime dağ meyveleri
Sıcak yaz günlerinde dağlarda kendiliğinden yetişen bitki ve ot türleri birbirinden farklı hastalıklara iyi geliyor. Bu bitkiler toplanarak evlerde marmelat ve çay olarak değerlendirilirken; fabrika ve bazı özel işletmelerde de işlenip piyasaya sunuluyor.
Mesela dağ meyvelerinin en çok bilinenlerinden biri olan kuşburnu, antioksidan etkisiyle kanser riskini azaltıp, sindirimi düzene koyarken; kızılcığın mide gazını önlediği, böğürtlenin de vücut kaslarını çalıştırarak dolaşımı hızlandırdığı belirtildi.
Direnci artırıyor
Dikenli ve ısırgan oldukları için toplanmasında güçlük çekilen dağ bitkilerinin sofralara zenginlik kattığını belirten uzmanlar; vücut direncinin en üst seviyede olması gereken kış aylarına hazırlık için bu tür gıdaların özellikle yazın tüketilmesinin önemli olduğunu belirtti.
Dağlardan toplanmasının zor olması sebebiyle fabrikaya verilmeden daha çok evlerde değerlendirilen bu bitkilerden bazılarının faydaları şöyle sıralanıyor:
Böğürtlen
Doğada en fazla antioksidan içeren meyve olan böğürtlenin, insan vücudunun ürettiği veya vücuda sonradan girerek kansere yol açan kanserojen maddeleri etkisiz hale getirdiği, kas hareketlerinin gerilemesini önleyip yaşlılığı geciktirtiği, basura iyi geldiği vurgulanıyor.
Kızılcık
Ateşin düşürülmesinde, ağız paslanmasında, gazı önlemede, bağırsak yaralarında ve mideyi kuvvetlendirip ritmini düzenlemede kullanılıyor.
Kuşburnu
Şeker, organik asit ve C vitamini bakımından çok zengin. 100 gram kuşburnundaki C vitamini, bir sandık portakalda bulunan vitaminin karşılığıdır.
Kuşburnunun, sindirim sistemi rahatsızlıkları ve hemoroit tedavisinde faydalı olduğu belirtilirken; içerdiği A ve E vitaminleri ile birlikte antioksidan etki göstererek kanser riskini de önlediği kaydediliyor.
Çok önemli bir gıda maddesi olan kuşburnu meyvesinden elde edilenler ise şöyle: Meyve suyu, bebek maması, kuşburnu marmeladı, kuşburnu reçeli, kuşburnu çayı...
Bu bitkilerin yanı sıra; yine dağ otlarının arasında yer alan ısırgan otu; karaciğer ve safrakesesi hastalıklarında, dalak hastalıklarında, mide kramplarında ve ülserlerinde ve akciğer hastalıklarında öncelikle öneriliyor. Rezenenin de midedeki gazı ve idrar zorluğunu giderici etkisiyle sindirim sistemine iyi geldiği ifade ediliyor.