-
FENCİ - Fen Bilimleri Dersi Kaynakları
 
 
   

TV Üzerinden Görüntülü Konuşulacak
Televizyon üzerinden haberleşme dönemi başlıyor. TV'ye bağlanacak küçük bir cihazla, binlerce kilometre uzaktaki kişilerle görüntülü konuşmak mümkün olacak.

Yeni sistem, farklı ülke ya da şehirlerde yaşayanların istedikleri an birbirlerini görebilmelerini sağlayacak. 'IPTV' adı verilen sistem, İngiltere ve Fransa'nın ardından haziran ayında Türkiye'de devreye girecek. Söz konusu hizmet, set top box (STB) isimli cihaz üzerinden yürütülüyor. Bir ucu telefon hattına diğeri TV'ye bağlanan cihaz, internet tabanlı çalışıyor. İki yönlü iletişim imkanı sağlayan cihaz sayesinde, uzaktan eğitim, video konferans ve uzaktan sağlık hizmetleri almak da mümkün.

STB cihazları, internet ve cep telefonlarından sonra iletişim teknolojilerinde yeni bir çığır açacak. IPTV tümüyle devreye girdiğinde hem insanların televizyon izleme alışkanlıkları değişecek hem de TV'ler sadece kanalların seyredildiği cihazlar olmaktan çıkacak. Seyirci, ne zaman neyi izleyeceğine kendisi karar verecek. Örneğin seyirci, takip ettiği bir dizinin istediği bölümünü istediği yerinden izleyebilecek. IPTV, batılı ülkelerde ciddi bir yaygınlık kazandı. Türkiye'de ise dijital platform hizmeti sunan Digiturk, isteği bağlı yayın uygulamasını belli ölçüde hayata geçirmeye başladı.

Bir tarafı telefon hattına bir tarafı da TV'ye bağlanan STB cihazları internet tabanlı çalışıyor. Bu sayede iki yönlü bilgi iletişimi sağlanabiliyor. Cihazla uzaktan eğitim, video konferans (görüntülü telefon) ve uzaktan sağlık hizmetleri almak da mümkün. Özellikle yaşlı nüfusunun yoğun olduğu Avrupa ülkelerinde vazgeçilmez bir hizmet haline gelen IPTV sayesinde hastalar, hastaneye gitmeden doktora görünebiliyor.

Kişileri uzaktaki yakınlarıyla televizyon üzerinden görüntülü konuşma imkânı da tanıyan yeni teknoloji, haziran ayı içerisinde Türkiye'de de kullanılmaya başlanacak. Bu amaçla Türk Telekom, IPTV ihalesi açtı. Bu ihaleye giren firmalardan Alcatel Teletaş, şimdiden Türkiye'nin ilk IPTV destek merkezini de kurdu. Fransız ve Amerikan ortaklı firma, Türkiye'de internet televizyonu ile ilgili faaliyetleri İstanbul'daki merkezinden yönetecek. Şirketin Murahhas Aza ve üst düzey yöneticisi Haluk İlkdoğan, geleneksel TV anlaşıyını geliştirerek kaliteli bir seviyeye taşıyacaklarını söyledi. Yeni sistemde her kullanıcının ayrı bir yayını izleyebileceğini ve sistemin interaktif olacağını kaydeden İlkdoğan, bu sayede DVD'de olduğu gibi televizyon yayınının da durdurulup geriye alınabileceğini ifade etti. İlkdoğan, "Maç yayını sırasında arkadaşlarınızla yayın üzerinden mesajlaşabilme şansına sahip olacaksınız. İstediğiniz programı özgürce seçebileceksiniz. Kısaca internet üzerinden gerçekleştirdiğiniz her işlemi televizyon üzerinden de yapabilme imkânına kavuşacaksınız." dedi.

Telekom, yeni sistemin yol haritasını belirledi

IPTV'de iş modelini oluşturup ürünün yol haritasını çıkaran kurum ise Türk Telekom. Kurum, İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Bursa, Eskişehir, Tekirdağ, Adana, Antalya ve Denizli'de tüketici beklentilerine uygun hizmet profili hazırlamak amacıyla 1.500 kişiyle görüşme yaptı. Değerlendirmeler neticesinde yeni hizmet için müşterilerin aylık ne kadar fatura ödeyeceği tartışıldı. Ankete katılan vatandaşların bir bölümü 'alacağım her hizmetin ya da izlemek istediğim her yayının ayrı bir fiyatı olsun' derken, bazıları da IPTV'deki tüm hizmetler için sabit bir ücret belirlenmesini önerdi. Bu çerçevede müşteriyi memnun edecek farklı hizmet paketleri (ekonomik, standart ve yüksek standart gibi) ile farklı fiyat kategorilerinde IPTV servislerinin verilmesi planlanıyor. Türk Telekom, bunu genişbant internet erişiminin yayılması için de bir fırsat olarak görüyor.


[ Ekleyen  (fikret) | 19.04.2012 16:09:51 |]
( Yorumlar (0) | Okunma : 1858 | Bu haberi yazdır | Arkadaşına Gönder |  )

  


Copyright © 2007-2024
www.fenci.gen.tr Sizinle 17 Yıldır Birlikte!
Hatırla :