Web sayfasından bilgisayarımıza bin bir türlü şey bulaşabileceğini biliyoruz. Peki beynimiz güvende mi? Artık değil...
Halk arasında 'sara' olarak da adlandırılan epilepsi, kronik bir nörolojik rahatsızlık. Dünyada yaklaşık 50 milyon kişide bulunan epilepsi, kimi zaman sadece çocukluk yaşlarında görünse de tedavi edilemeyen bir hastalık olduğundan dolayı ömür boyu tekrarlama riskine sahip. Yüzde 70'inin sebebi bilinmeyen bu hastalığa sahip olanların en büyük yardımcılarından biri de internet. Hem bilgilenme, hem de diğer hastalarla tecrübe ve tavsiyeleri paylaşma için web hizmetleri benzersiz seçenekler sunuyor.
Ne var ki geçtiğimiz hafta yaşanan bir olay epilepsi hastaları için aynı internetin korkutucu ve tehlikeli olabileceğini de gösterdi. ABD merkezli Epilepsi Vakfı'nın tartışma forumuna bilinmeyen kişilerce yazılan mesajlar ziyaret eden hastalarda ciddi migren ağrıları ve epilepsi krizlerini tetikledi. Gelen uyarı ve şikayetlerin ardından vakıf birkaç gün tartışma forumunu kapatarak söz konusu mesajları temizledi.
22 Mart tarihinde başlayan eylemde korsanlar otomatik bir yazılım sayesinde foruma içinde hareketli bir resim barındıran mesajdan yüzlerce yolladı. Normal kullanıcılar için sinir bozmaktan başka hiçbir etki yapmayacak bu olay epilepsi hastalarını allak bullak etti. Hareketli, yanıp sönen, parlak renkli ışık ve görsel unsurların bazılarında krizi tetiklediğini bilen siber saldırganlar 'başarıyı' yakaladı. Siteye mesaj yağdıran üyelerden birçoğu bu mesajlar yüzünden şifa bulmak için geldikleri sayfalarda krize girmişti!
Yapılan araştırmalarda saldırının kaynağının bir süre önce Scientology tarikatına karşı başlattığı kampanyayla adını duyuran Anonymous adlı grup olduğu ortaya çıktı. Epilepsi hastalarının yüzde 3'ü bu tip parlak ışık ve animasyonlarda krize giriyor.