5 milyar yıl sonraki dünyayı merak ediyor musunuz ?
Kendi yıldızının bir kızıl deve dönüşmesine dayanan bir dış gezegeni keşfeden bilimadamları, 5 milyar yıl sonra aynı şey başına gelecek Dünya'nın buna göğüs gerebileceği görüşünü ortaya attı.
Uluslararası bir araştırma ekibi, Nature'da yayımlanan araştırmaya göre, yıldızı V 391 Pegasi'ye 255 milyon kilometre (1.7 astronomik birim) uzaklıkta ve "güneşinin kızıl bir deve dönüşmesine dayanabilen" V 391 Peg 1 adını verdikleri dış gezegeni (exoplanet) keşfetti.
İtalya'nın Napoli kentindeki Ulusal Astrofizik Enstitüsü'den Roberto Silvotti başkanlığındaki gökbilimciler ekibi, keşfettikleri dış gezegenin, yıldızı V 391 Pegasi'ye çok yakın olmadığı için hayatta kalmayı başarabildiğine işaret ederek, yıldızı bir kızıl deve dönüşmeden önce V 391 Peg 1'in, uzaklığının, Dünya'nın Güneş'e uzaklığı ile kıyaslanabileceğini belirtti.
Gökbilimciler, bu keşfin yörünge uzaklığı 300 milyon kilometreden az olan gezegenlerin, yıldızlarının kırmızı deve dönüşmelerine dayanabileceklerini gösterdiğinin altını çizdi.
Kızıl dev, çekirdeğindeki hidrojeni tükettikten sonra çevresindekini de bitiren yaşamının son dönemindeki yıldızlara verilen isim. Bunlar sistemlerinde kendilerine yakın gezegenleri yutabilecek derecede genişliyor.
Bu olayın Güneş Sistemi'nde 5 milyar yıla kadar meydana gelmesi öngörülüyor.
Astronomlar uzun bir süredir Dünya'nın kaderini sorguluyor.