-
FENCİ - Fen Bilimleri Dersi Kaynakları
 
 
   
Kullanıcı : Şifre : Hatırla :

  FENCİ - Fen Bilimleri Dersi Kaynakları Forum || İLGİNÇ BİLGİLER
   Kuru Soğan Neden Gözleri SulAndırır?

fenci
[Fikret ÜNLÜ [Site Kurucusu]]



Mesaj sayısı : 294
Giriş sayısı : 9141
Konu puanı : 0  Toplam P : 129
Konuya Puan ver
Üye bilgileri
Aslında soğan keserken bizi ağlatan soğanın güçlü kokusu değil, soğanın özü kesildiğinde soğandan salınan gazlardır.

Soğanı kestiğimiz zaman aynı zamanda soğan hücrelerini de keseriz. Soğanı kestiğimiz zaman normalde soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden birisi olan allinaz (Allium?dan, soğanın latince isminden gelir), daha sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan ?Prensco? diye bilinen sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer.

Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Bu gaz ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani orjinal adıyla Lachrymatory Factor (ağlama faktörü) olarak bilinir.

Bu gaz kararsızdır ve su ile reaksiyona girerek sülfirik asit meydana gelir. Bu durum gözlerde gerçekleştiğinde, gözler büyük miktarda su üreterek asidi nötr hale getirir ve böylece bizi ağlamaklı yapar.

Yeşil soğan niye ağlatmıyor?

Soğan familyasından gelen sarımsak ve taze yeşil soğan da kesildiğinde sülfirik asit meydana getirir fakat ağlama etkisi yaratmaz çünkü daha az LF-sentez enzimi ortaya çıkar.

Peki gözlerimizin sulanmaması için ne yapmalıyız?

Soğan keserken ağlamamak için ne yapmamız gerekiyor? İşte size birkaç formül?

1. Yöntem: Soğanı kesmeden yarım saat önce buzdolabına koyun. Bu yöntem soğanın içindeki reaksiyonu değiştirdiği için ağlama etkisini de en aza indiriyor.

2. Yöntem: Soğanı doğrarken çok hızlı davranın. Gaz gözünüzle temas etmeden kesme işini halledin.

3. Yöntem: Ağzınıza bir parça ekmek alın. Böylece göz yakıcı enzimleri bu ekmek içine çekebilir.

4. Yöntem: Soğan doğrarken sakız çiğneyin. Böylece ağzınızdan nefes alırsınız. Gözleriniz de yanmaz.

5. Yöntem: Soğanı akan suyun altında doğrayın?


--------------------
...
29.04.2012 01:04:47
                              Oy : 0-Puan : 0


_Yagmur_
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 1
Giriş sayısı : 0
Toplam P : 0
Üye bilgileri
Bence sakız çiğnemek daha mantıkılı
--------------------
Bu üye uzun zamandır giriş yapmadığı için silinmiştir..
Fakat Üyenin forumdaki mesajları kalıcıdır.
23.07.2012 15:22:12
       

darkmask
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 1
Giriş sayısı : 0
Toplam P : 0
Üye bilgileri

Çok Merak Ettiğim Bir Konuydu Saolun Bunu Sınıfımda Ve Öğretmenlerimle Paylaşacağım...


--------------------
Bu üye uzun zamandır giriş yapmadığı için silinmiştir..
Fakat Üyenin forumdaki mesajları kalıcıdır.
16.11.2012 17:17:41
       

abdullah_1903
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 19
Giriş sayısı : 0
Toplam P : 0
Üye bilgileri
Sağolun..

Merak ettiğim bir konuydu..


--------------------
Bu üye uzun zamandır giriş yapmadığı için silinmiştir..
Fakat Üyenin forumdaki mesajları kalıcıdır.
04.12.2012 19:41:32
       

salihacanuzgur
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 5
Giriş sayısı : 0
Toplam P : 0
Üye bilgileri

Pek tasarruflu bir önlem olmasa da, soğanı soyarken musluğu az da olsa açık bırakarak, soğanın çıkardığı kokunun suyun içindeki oksijen sayesinde uçup gitmesini sağlayabiliriz. Tabi bu yöntem susuz kalan dünyamızda pek de işlevsel dAma üzülmeyin bir yöntemimiz daha var, soğanları doğrarken daha ilk kesiği attığımızda soğanı tuzlarsak ve doğradıkça tuz ekmeye devam edersek soğan daha az göz yaşartır. Tuz soğanın etkisini hafifleteceği için gözlerimiz biraz rahat eder. Tabi bu şekilde tuzladığımız soğanla yemek yaparken dikkat etmeniz gereken ise, yemeğe daha az tuz koymanızdır. Zira soğanlar yeterince tuzlu olacağı için, yemek çok tuzlu olabilir.

Soğan doğrandığında, onu oluşturan hücreler parçalanır. Soğan hücreleri, iki bölümden oluşur. Bunlardan biri allinazlar olarak adlandırılan enzimleri içerir. Ötekiyse, sülfid bileşiklerinden oluşan aminoasitleri içerir. Allinazlar, sülfidleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürür. Sülfenik asitse, kararsız bir yapıya sahiptir ve kısa sürede uçucu bir kükürt bileşiğine dönüşür. Bu gaz, havada hızla yayılır. Bu gazı, “soğan kokusu” olarak algılarız. Yine bu madde, gözümüze ulaştığında onu yakan bir aside dönüşür. Yani, gözümüzü yakan bu gazın kendisi değil, onun gözyaşımızla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan sülfürik asittir. Gözümüzü nemli tutan bu gözyaşı sıvısında oluşan küçük miktardaki sülfürik asit, çok duyarlı olan göz sinirlerini uyarır.

Gözümüzün bu kadar duyarlı olması, onun göze kaçan yabancı maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olur. Sülfürik asit de gözü tahriş eden, zararlı bir madde olduğundan, gözümüzdeki sinirlerin aldığı uyarıların tetiklemesiyle, gözyaşı bezleri daha fazla gözyaşı salgılayarak yabancı maddeleri uzaklaştırmaya çalışır. Yani, bir bakıma gözümüzü yıkayarak temizler. Gözümüze, toz ya da başka bir yabancı madde kaçtığında da benzer tepkiler ortaya çıkar.eğil.Soğan doğrarken gözümüzün yanmasını önlemek için bazı basit önlemler alabiliriz. Yapılacak şey, tahriş edici gazın gözümüze ulaşmasını olabildiğince önlemek. Bunun için soğan doğrarken ondan olabildiğince uzak durmak alınacak en basit önlem. Soğanı doğrarken pencereleri açarak gazın dağılmasını sağlamak ya da olanaklıysa açık havada doğramak alınabilecek en basit önlemler. Ayrıca, soğanı buzdolabına koyarak soğutmak da işe yarayabilir. Çünkü soğuk, kimyasal tepkimeleri yavaşlatır ve daha az miktarda gaz havaya salınır. Pek kullanışlı olmasa da çok daha etkili yöntemler de var. Örneğin, soğanı doğrarken gözü kimyasallardan koruyan bir gözlük ya da bir yüzücü gözlüğü takabilirsiniz. Ayrıca, soğanı suyun içinde doğramak da çok etkili bir yöntem.


--------------------
Bu üye uzun zamandır giriş yapmadığı için silinmiştir..
Fakat Üyenin forumdaki mesajları kalıcıdır.
19.03.2016 15:19:42
       

Merve_Taspinar
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 1
Giriş sayısı : 0
Toplam P : 0
Üye bilgileri
Soğanı doğrarken aslında onu oluşturan hücreleri de parçalamış oluruz. Soğan hücreleri allinazlar ve sülfidler olarak iki bölümden oluşur. Allinazlar,sülfidleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürür. Kararsız bir yapıya sahip olan sülfürik asit kısa sürede uçucu bir kükürt bileşiğine dönüşür. Havada hızla yayılan bu gazı aslında soğan kokusu olarak algılarız. Yine bu gaz, gözümüze ulaştığında onu yakan bir aside dönüşür. Yani, gözümüzü yakan bu gazın kendisi değil, onun gözyaşımızla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan sülfürik asittir. Gözümüzü nemli tutan bu gözyaşı sıvısında oluşan küçük miktardaki sülfirik asit, çok duyarlı olan göz sinirlerini uyarır.
--------------------
Bu üye uzun zamandır giriş yapmadığı için silinmiştir..
Fakat Üyenin forumdaki mesajları kalıcıdır.
22.03.2016 01:03:36
       

[1]
     


Copyright © 2007-2024
www.fenci.gen.tr Sizinle 17 Yıldır Birlikte!
Hatırla :