Eski Mısır?da ölülerin nasıl mumyalandığı uzmanlar tarafından araştırılarak açıklanmıştır. Mumyalama işlemi 7 aşamada gerçekleştirilir.
1) Ölen kişi ilk olarak şarap ve baharatla yıkanır. Vücudun parçalarının çürümeden çıkartılması gerekir. Özel bir kanca ile beyin çıkartılır. Daha sonra karın yarılarak iç organlar dışarıya atılır.
2) İç organların çıkartılmasının ardından tuz benzeri bir madde olan natron ile ölünün içi doldurulur ve ölü yanlamasına yatırılır. Böylelikle vücut içinde kalan sıvıların dışarı akması sağlanır. Mumyala işlemi için vücudun tamamen kurumuş olması gerekir.
3) Çıkartılan iç organlarda ölen kişi ile birlikte gömüleceğinden kuru olmaları gerekir ve organlarda natron ile muhafaza edilir. Organlar şeritler halindeki keten kumaşlara sarılarak küçük bir tabutun içine yerleştirilir. Daha sonra 4 bölmeli bir sandığı konulur.
4) Ölünün iyice kuruması için 40 gün bekletilir ve 40 gün sonra ceset iyici büzüşmüş olur. Bu aşamada vücudun içi ve dışı güzel kokulu yağ ve baharatlarla yıkanır.
5) İlk olarak mumyanın başı şeritler halindeki keten kumaşlar ile yağlanarak sımsıkı sarılır. Bunun nedeni ölen kişinin hayattaki görüntüsünü yeniden elde etmektir. Mumyalanan ölü değerli takılar ile sarılmaya devam edilir.
6) Ölünün tüm vücudu yaşamındaki boyutlarına ulaşana kadar keten kumaş ile sarılmaya devam edilir. Mumyalama işlemi oldukça karmaşık bir iştir ve bir hafta kadar sürmektedir.
7) Vücudun keten kumaşlar ile tamamen sarılması bittikten sonra ölen kişinin yüz kısmı bir maske ile örtülüer. Maskelenen mumya yaldızla kaplanmış tahta bir tabuta yerleştirilerek sarcophagus adı verilen lehite yerleştirilir.
--------------------
...