Fen Bilimleri Dersi Kaynak Sitesi / Sitemap & SEO / Forum

Orijinali görmek için : elForum / Kuru_Sogan_Neden_Gozleri_Sulirir

fenci : Kuru Soğan Neden Gözleri SulAndırır?
29.04.2012 01:04:47
Aslında soğan keserken bizi ağlatan soğanın güçlü kokusu değil, soğanın özü kesildiğinde soğandan salınan gazlardır. Soğanı kestiğimiz zaman aynı zamanda soğan hücrelerini de keseriz. Soğanı kestiğimiz zaman normalde soğan hücreleri içinde yer alan enzimler serbest kalır. Bu enzimlerden birisi olan allinaz (Allium?dan, soğanın latince isminden gelir), daha sonra hücrelerin kesilmesiyle salınan ?Prensco? diye bilinen sülfürlü bileşiklerle reaksiyona girer. Bu reaksiyon propenilsülfirik asit oluşmasıyla sonuçlanır ki bu daha sonra LF-sentez enzimi ile propanethial s-oksit gazına dönüşür. Bu gaz ayrıca, LF-sentez enzim ( Lachrymatory Factor sentezleyen enzim) yani orjinal adıy


_Yagmur_
23.07.2012 15:22:12
Bence sakız çiğnemek daha mantıkılı


darkmask
16.11.2012 17:17:41
Çok Merak Ettiğim Bir Konuydu Saolun Bunu Sınıfımda Ve Öğretmenlerimle Paylaşacağım...


abdullah_1903
04.12.2012 19:41:32
Sağolun..Merak ettiğim bir konuydu..


salihacanuzgur
19.03.2016 15:19:42
Pek tasarruflu bir önlem olmasa da, soğanı soyarken musluğu az da olsa açık bırakarak, soğanın çıkardığı kokunun suyun içindeki oksijen sayesinde uçup gitmesini sağlayabiliriz. Tabi bu yöntem susuz kalan dünyamızda pek de işlevsel dAma üzülmeyin bir yöntemimiz daha var, soğanları doğrarken daha ilk kesiği attığımızda soğanı tuzlarsak ve doğradıkça tuz ekmeye devam edersek soğan daha az göz yaşartır. Tuz soğanın etkisini hafifleteceği için gözlerimiz biraz rahat eder. Tabi bu şekilde tuzladığımız soğanla yemek yaparken dikkat etmeniz gereken ise, yemeğe daha az tuz koymanızdır. Zira soğanlar yeterince tuzlu olacağı için, yemek çok tuzlu olabilir.Soğan doğrandığında, on


Merve_Taspinar
22.03.2016 01:03:36
Soğanı doğrarken aslında onu oluşturan hücreleri de parçalamış oluruz. Soğan hücreleri allinazlar ve sülfidler olarak iki bölümden oluşur. Allinazlar,sülfidleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürür. Kararsız bir yapıya sahip olan sülfürik asit kısa sürede uçucu bir kükürt bileşiğine dönüşür. Havada hızla yayılan bu gazı aslında soğan kokusu olarak algılarız. Yine bu gaz, gözümüze ulaştığında onu yakan bir aside dönüşür. Yani, gözümüzü yakan bu gazın kendisi değil, onun gözyaşımızla tepkimeye girmesi sonucu ortaya çıkan sülfürik asittir. Gözümüzü nemli tutan bu gözyaşı sıvısında oluşan küçük miktardaki sülfirik asit, çok duyarlı olan göz sinirlerini uyarır.


Sitedeki Dökümanlar Fen Bilimleri Dersi Öğretmenlerinin Grup Paylaşımlarıdır.Hazırlayanın İsmi Silinmeden Paylaşılabilir. Site Tasarımı:  Fikret ÜNLÜ    ***TELİF UYARISI***