Balık Eti Neden Beyazdır ?
grup
Bugün : 20 Ağustos 2018   

Fen Bilimleri Dersi Öğretmen ve Öğrenci Kaynakları

Hatırla :   

 
fenci.gen.tr
ANASAYFA
fenci.gen.tr
FORUM
fenci.gen.tr
PLANLAR
fenci.gen.tr
KONU ANLATIMI
fenci.gen.tr
FEN TESTLERİ
fenci.gen.tr
VİDEOLAR
fenci.gen.tr
FEN RESİMLERİ
fenci.gen.tr
EĞİTİM OYUNLARI
fenci.gen.tr
YAZILAR
fenci.gen.tr
LGS DENEMELERİ
 
FORUMDAKİ SON CEVAPLAR : Fen sokağı..(piytu) Fıkra Nedir? Fıkranın Özellikleri, Farkl..(piytu) Milyon Dolarlık Çanta..(mizginakgun)  Sayfa :4,5,6, Bakalım Bu Oyuna Sinirleriniz Dayanacak ..(asya72)  Sayfa :3,4,5, Materyal..(Frhtky04) Görsel zeka ve hafıza geliştirme yolları..(nazbil) M.E.B TEOG Kazanım Testi-1 (Mitoz - Mayo..(fenci) 2016-2017 2.Dönem TEOG Mazeret Fen Sorul..(fenci) 2016-2017 TEOG 2.Dönem Fen Soruları..(fenci) 2016-2017 TEOG 1.Dönem Fen Mazeret Sınav..(fenci)

Kullanıcı : Şifre : Hatırla :

  Fen Bilimleri Dersi Kaynak Sitesi Forum || İLGİNÇ BİLGİLER
   Balık Eti Neden Beyazdır ?

fenci
[Fikret ÜNLÜ [Site Kurucusu]]



Mesaj sayısı : 294
Giriş sayısı : 8362
Konu puanı : 2  Toplam P : 129
Konuya Puan ver
Üye bilgileri
qerex, ASK_BEYI,

Gıda olarak kesilen hayvanların yenilebilen kas kısımları et olarak adlandırılır. Etin içinde ayrıca kan, epitel, kemik, sinir, yağ ve bağ dokuları vardır. Genelde etler kırmızı ve beyaz et olarak ikiye ayrılırlar. Sığır, koyun, keçi etleri kırmızı et olarak kabul edilirlerken, tavuk, hindi, balık etleri de beyaz et olarak adlandırılır.

Etlerin kırmızı ve beyaz rengini saptayan eleman miyoglobin denilen proteinlerdir. Bunlar kanda, alyuvarlarda bulunurlar ve kaslara gerekli olan oksijeni sağlarlar. Beyaz ette miyoglobin miktarı çok azdır.

Balık eti diğer yürüyen, uçan, sürünen hayvanların etlerinden birçok yönden farklıdır. Balıkların kasları diğerlerine göre gelişmemiştir. Balıklıklar suda düşmanlarından kaçabilmek için çok ani ve süratli hareket etmek zorundadırlar. Bu nedenle kaslarındaki lifler çabuk açılıp kapanabilen tipte liflerdir. Çok ani hareketlere ihtiyaç duymayan kara hayvanlarındakilere oranla balıklardaki bu tip lifler daha kısa ve incedirler. Kolayca birbirlerinden ayrılabilirler. Onun için balık etini yerken çiğnemesi kolaydır, ağızda dağılır. Hatta çiğ olarak bile rahatça yenilebilir.Balığın kaslarındaki bu çabuk açılıp kapanabilen lifler çok kısa süreli çalıştıkları için fazla enerji yani oksijen depolamalarına gerek yoktur. Bu nedenle balığın vücudundaki kan miktarı çok değildir. Olanlar da çoğunlukla solungaçların civarında toplanmışlardır.

Görüldüğü gibi bir etin renginin kırmızılığı miyoglobin miktarına, miyoglobin miktarı kan miktarına, o da kasların ne kadar kan ihtiyacı olduğuna bağlıdır. Çok aktif ve hızlı yüzen bir balık olan Orkinos (Ton) balığının etinin rengi, sakin bir balık olan Dilbalığına göre daha kırmızımsıdır.


--------------------
...
29.04.2012 12:22:46
                              Oy : 13-Puan : 35


ASK_BEYI
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 5
Giriş sayısı : 40
Toplam P : 0
Üye bilgileri
COK GÜZEL ANLATMIŞSINIZ
--------------------
..
10.05.2012 15:08:49
       

fatma_yildiriml
[Yeni Asker]



Mesaj sayısı : 2
Giriş sayısı : 3
Toplam P : 0
Üye bilgileri
Yararlı bir  makale olmuş.
--------------------
..
15.03.2016 15:39:03
       

[1]
     


Sitedeki Dökümanlar Fen Bilimleri Dersi Öğretmenlerinin Grup Paylaşımlarıdır.Hazırlayanın İsmi Silinmeden Paylaşılabilir. Site Tasarımı:  Fikret ÜNLÜ    ***TELİF UYARISI***
www.fenci.gen.tr Sizinle 4004 Gündür Birlikte!
Bu sayfa: 0,41 saniyede yorumlandı.

**ÖĞRETMEN GRUBUMUZ**

Yenilikleri anında takip  edebileceğiniz

öğretmen grubumuza katıldınız mı?

(Fen Bilimleri Öğretmenlerine Özel)

https://www.facebook.com/groups/fenkurdu